Aansprakelijkheidsrecht

Aansprakelijkheid kan op verschillende manieren ontstaan. Zo kan iemand aansprakelijk zijn, omdat hij een onrechtmatige handeling pleegt of juist nalaat om te handelen waar dat wel zou moeten.

De kern van het aansprakelijkheidsrecht is het vaststellen van de omvang van schade, het aanwijzen van de daarvoor aansprakelijke (rechts)persoon en de actie tot verkrijging van vergoeding.

Aansprakelijkheid kan zich op verschillende rechtsgebieden voordoen. Zo kan bijvoorbeeld een bestuurder van een onderneming aansprakelijk gehouden worden voor een faillissement. Een aannemer die een constructiefout maakt kan door de opdrachtgever aansprakelijk gesteld worden. Een werkgever is veelal aansprakelijk voor een bedrijfsongeval.

Ook de overheid kan onrechtmatig handelen. Dit wordt een onrechtmatige overheidsdaad genoemd en wordt aan de hand van het algemene artikel voor onrechtmatige daad beoordeeld. Bij onrechtmatig overheidshandelen kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het verstrekken van onjuiste informatie, het niet nakomen van toezeggingen of het beschadigen van eigendommen.

Van Domselaar Advocatuur heeft geruime ervaring op het gebied van aansprakelijkheidsrecht. Wij stellen schade vast, identificeren de aansprakelijke partij en verhalen de schade. Wordt u zelf aansprakelijk gesteld? Dan verweren wij u juist tegen aanspraken van anderen.

Heeft u een vraag over een rechtsgebied waarmee wij u kunnen helpen? Laat het ons weten. Vul het onderstaande formulier in en wij komen zo spoedig mogelijk terug bij u.
Bedankt voor uw bericht! Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Helaas, er heeft een fout opgetreden. Probeer het nog een keer. Blijft het probleem zich voordoen, bel ons dan.

Uw zaak is onze zaak.

“Bij Van Domselaar Advocatuur streef ik naar verbinding met mijn klanten en hun zaak. Een goede strategie met een daadkrachtige richting is hier de basis van. Door mijn ervaring op verschillende rechtsgebieden weet ik zeker dat ik u goed kan bijstaan.

~ Ruud van Domselaar

Lees ook over onze andere rechtsgbieden